Skip to main content

Hunajan hyötyjä

Hunaja täydentää treenin ja ravinnon

Ikiaikainen aito luonnontuote hunaja on monikäyttöinen ja helposti sovellettava raaka-aine. Luonnonmukaisella makeutusaineella on helppo vähentää valkoisen sokerin määrää ja täydentää terveellistä ravintoympyrää mausta tinkimättä. Hunaja sopii käytettäväksi sellaisenaan, mutta se on loistava raaka-aine ruuanlaittoon, leivontaan ja muuhun makeuttamiseen tai energiatason nostamiseen.

Hunajayhtymä on Suomen suurin kotimaisen hunajan pakkaaja, jonka laajasta tuotevalikoimasta löytyy useita eri käyttötarkoituksiin sopivia hunajatuotteita. Hunaja sopii sekä tavallisten kuluttajien ruokavalioon että kuntoilun kovaan kulutukseen. Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön, joten hunaja on erinomainen välipala esimerkiksi urheilijalle suorituksen aikana tai sen jälkeen.

Hunajaa suoraan suoniin

Hunaja koostuu yli 200 komponentista, josta suurin osa on hedelmäsokeria eli fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia. Lisäksi hunajassa on vettä, sakkaroosia, maltoosia, entsyymejä, orgaanisia yhdisteitä ja kivennäisaineita. Sokereiden osuus on suurin, yli 70 %, ja esim. entsyymien ja kivennäisaineiden osuus suunnilleen 6 %. Mehiläiset keräävät mettä niin luonnonkasveista kuin viljellyistä kasveista, joten eri ainesosien suhde vaihtelee hunajalaaduittain. Siksi myös eri hunajien maku, väri ja koostumus vaihtelevat paljon.

Hunajan sisältämä glukoosi on ihmiselle elintärkeä sokeri, joka imeytyy verenkiertoon nopeasti, nostaa verensokeria ja antaa energiaa. Samalla fruktoosi imeytyy hitaasti ja pitää verensokerin näin ollen pitkään tasaisena. Hunajan ominaisuudet ovat omiaan ruokavaliotaan keventäville tai muuten ravinnostaan tietoisille henkilöille, jotka ymmärtävät puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkityksen.

Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön, joten hunaja on erinomainen välipala esimerkiksi urheilijalle suorituksen aikana tai sen jälkeen.

Vastustuskyvyn maksimointi

Meden keräämisen ohella mehiläisten valmistamaan hunajaan kulkeutuu siitepölyä. Siitepöly sisältää valkuaisaineita, aminohappoja, hiilihydraatteja, vitamiineja, flavonoideja, entsyymejä, kivennäisaineita, antibioottisesti vaikuttavia aineita ja hormonin tavoin vaikuttavia aineita. Siitepöly vahvistaa ja palauttaa elimistön tasapainoa ja lisää vastustuskykyä. Antibakteeristen ainesosiensa ansiosta hunajaa on perinteisesti käytetty sisäisesti nautittuna infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatuksen parantamiseen.

Yleistyviin vatsaoireisiin apua

Hunaja on mehiläisten valmistama luonnontuote, johon ei lisätä eikä siitä poisteta mitään pakkausvaiheessa. Sokerit saattavat sellaisenaan aiheuttaa vatsaoireita joillekin käyttäjille, mutta hunajan sisältämiä luonnon sokereita siedetään paremmin. Hunajayhtymän valikoimasta löytyy myös erilaisia vaihtoehtoja FODMAP-ruokavaliota suosiville tai siitepölyallergiasta kärsiville henkilöille.

Osaan hunajavalmisteita on lisätty hyvin liukenevaa vatsaystävällistä ravintokuitua, joka parantaa suoliston tasapainoa. Kuidulla vahvistetuissa Mieleinen-hunajatuotteissa on 48 % vähemmän hiilihydraatteja kuin tavallisessa hunajassa ja ne toimivat kenen tahansa linjoistaan huolehtivan ruokavaliossa. Miedompi makeus ja tuotteen juokseva muoto sopivat mainiosti keveiden aterioiden ja välipalojen maustajaksi.

Ota hunajasta hyödyt irti. Onpa kyseessä urheilijan menestystavoitteet, kuntoilijan elämäntaparemontti tai puhtaaseen ja terveelliseen tähtäävä ravintosuunnitelma, hunajan ominaisuudet ovat käytettävissäsi.