Skip to main content
Käyttäjätarinat

42,2 hunajaista maratonkilometriä on Soilin haaveena

Soili Kosonen maratonjuoksija

Kestävyysjuoksua ja maratonia harjoitteleva Soili Kosonen on lajissaan lähes luonnonlahjakkuus. Aikuisemmalla iällä juoksemisen löytänyt Soili on nousemassa kotimaisen kestävyysjuoksun kärkeen ja tavoittelee yhä kovempia tuloksia vuoden päätapahtumissa. Honeysty-energiageelit kulkevat maratoonarin taskussa sekä laji- että oheisharjoittelua tehtäessä.

Soili löysi itsestään juoksijan lähes sattumalta kymmenisen vuotta sitten. Ystävän kanssa heitetty hyvän mielen lenkki antoi alkusysäyksen tavoitteelliselle ja kunnianhimoiselle juoksu-uralle. Vuonna 2020 palkintokaappiin nostettiin Helsinki City Maratonin voittomitali ja oma ennätys painettiin myös sometilien esittelyteksteihin.

Kokeiltuani juoksua huomasin aika pian sen olevan minulle helppoa. Kehitys on ollut reipasta ja se on toki tuonut lisää tavoitteita mukanaan. Minulla ei ole erityistä urheilutaustaa, joten olen tutustunut sekä lajiin että muihin harjoittelua tukeviin seikkoihin vasta nyt viime vuosina”, Soili taustoittaa.

Kovenevien tulosten ja jatkuvan kehityksen edellytys on terveenä pysyminen ja balanssi muun elämän kanssa. Rasitusvammojen ehkäisyssä kuormituksen ja palautumisen on oltava tasapainossa, mutta rankkaa treeniä on tuettava myös muilla keinoilla.

Soili pohjustaa jaksamistaan tarkoin valituilla keinoilla: ”Valitsen lisäravinteet tuotteen korkean laadun perusteella. Energiageelin tulee myös olla hyvänmakuinen, pidän kovasti Honeysty-geelien mausta ja luonnollisuudesta, suomalaisuudesta annan myös sille plussaa. Yritän nukkua hyvin ja pitää unirytmiä säännöllisenä. Syön aika terveellisesti ja vain kasvisruokaa. Kestävyysurheilijan ruokavalioon mahtuu kyllä vähän herkkujakin, kulutus on aika suurta. Pitkien ja kuormittavien treenien jälkeen yritän nauttia mahdollisimman pian ravintoa, jotta palautuminen lähtee käyntiin.

 

Pitkä laji vaatii tankkausta tiheästi

 

Soili Kosonen maratonjuoksija

Soili Kosonen pitää Honeystyn geelejä aina mukana treenirepussa kaiken varalta.

Väsymys on tuttua kestävyysjuoksijalle, erityisesti maratonilla. Väsymyksen painaessa juoksuvauhdin ylläpito vaatii jatkuvaa keskittymistä. Energian saanti on erittäin tärkeä osa pitkiä kovatehoisia suorituksia.

Energiageelit auttavat jaksamaan paremmin pitkissä suoritussa, mieli myös pysyy virkeämpänä ja focus itse suorituksessa. Uskon myös palautumisen olevan nopeampaa, kun suoritus on saatu tehtyä hyvillä energioilla, ilman että tankit ovat täysin tyhjät.

Välillä otan Honeystyn energiageelin jo ennen kovatehoista vauhtikestävyystreeniä ja joskus yhden suorituksen aikana. Pitkillä lenkeillä otan 2-4 geeliä lenkin aikana, riippuen lenkin pituudesta.
Myös salilla minulla on aina mukana pari Honeysty-geeliä repussa, ihan varmuuden vuoksi, jos esimerkiksi välipalasta onkin kulunut jo turhan pitkä aika.

 

Maratonille treenataan pääosin ulkona ympäri vuoden, säällä kuin säällä. Soilin terveiset koskettavat luonnosta nauttivia liikkujia kaikkien lajien parissa.

Kesäihmisen terveiset, vuoden paras aika liikkua on ihan nurkan takana, aurinko, ihana luonto, järvet ja meri.