Skip to main content
Käyttäjätarinat

Katja huiputtaa tuntureita Honeystyn kanssa

Katja Hellman viisikymppinen nainen, joka retkeilee ja vaeltaa ympäri vuoden Suomen kauniissa luonnossa. Luontoa rakastava Katja on itseoppinut eränkävijä, joka hoitaa sekä kehonsa kuntoutusta että mieltään erilaisissa maisemissa pohjoisesta etelään. Viimeisimmän vaelluksensa yli 60 km Katja suoritti Hammastunturien erämaassa ystävänsä ja kahden koiran kanssa, nukkuen autiotuvissa ja teltassa. Retkeilyssä ja vaelluksessa ravinteikkaat ateriat ovat tärkeitä ja pieneen tilaan pakattavat eväät ovat kysyttyjä. Hyvän säilyvyyden, helppokäyttöisyyden ja hunajan tuomien hyötyjen ansiosta Katjan rinkasta löytyy useampi Honeystyn energiageeli.

teltta erämaassa

Katjan suosikkikohteeksi nousi Hammastunturien erämaa-alue. Maasto on vaihtelevaa, eikä poluilla ole tungosta. Kuvista huokuu täydellinen hiljaisuus, upeiden maisemien lisäksi.

 

Retkeily ja vaeltaminen on minulle rentoutumiskeino. Luonnossa unohtuu kiireet ja huolet, kaikki aistit toimivat sataprosenttisesti ja mieli todella lepää. Suomen luonto on kaunis ja monipuolinen, kaikkina vuodenaikoina. Vielä viitisen vuotta sitten en pystynyt kävelemään yhtäjaksoisesti kuin muutaman kilometrin, mutta luonnossa liikkuessani olen samalla kuntouttanut itse itseäni. Viime talvena nukuin ensimmäisiä kertoja laavulla yötä ja se oli elämyksellistä”, taustoittaa Katja retkeilyharrastustaan.

 

Vaellusharrastus ei aina edellytä kalliita varusteita

 

Pidemmät matkat luonnon armoilla asettavat varusteille omat vaatimuksensa. Pitkälle pääsee kuitenkin jo perusvarustuksella, kunhan muistaa huoltaa ja säilyttää tarvikkeet oikein. Teltan ja makuupussin tuuletus ja kuivatus, vetoketjujen tarkistus ja likatahrojen pyyhintä vievät vähän aikaa, mutta pidentävät käyttöikää huomattavasti. Hyviin kenkiin kannattaa sijoittaa ja kengät kannattaa myös ”koeajaa” ennen pidempiä kävelyitä, sillä jalkaan muotoutunut kenkä estää hiertymiä ja rakkoja. Rinkka kannattaa ostaa ammattilaisen opastuksella, sillä huonoilla tai ei-istuvilla varusteilla voi pilata koko retkeilykokemuksen helposti.

vaeltaja erämaamaisemassa

Vaelluksessa varusteilla ja niiden hoidolla on merkitystä. Säihin sopivat vaatteet, yöpymistarvikkeet, ruuat ja juomat kulkevat kaikki yhdessä rinkassa päivästä toiseen.

 

Varusteita kannattaa vertailla ja miettiä tarkkaan oma käyttötarkoitus ennen ostopäätöstä. Itse valmistaudun vaelluksille lähtiessäni kuntoilemalla ja kävelemällä reppu selässä. Kroppa on hyvä totuttaa tavaroiden kantamiseen pitämällä repussa pieniä lisäpainoja. Päivää tai kahta ennen suosittelen myös juomaan vettä normaalia enemmän, koska nestetankkaus on hyväksi keholle”, vinkkaa Katja rutiineistaan.

 

Säiden armoilla ei tingitä eväistä

 

Lettuja ja retkikeitin sekä energiageeli

3. Retkilättyjen höysteeksi sopivat molemmat Honeystyn maut. Sitruuna ja mustikka korvaavat hillon ja kermavaahdon luontaisella makeudellaan.

Vaelluksilla kannattaa aina varautua erilaisiin sääolosuhteisiin. Sadevarusteet, taskulamppu ja ensiapuvälineet särkylääkkeineen on hyvä olla aina mukana, samoin nopeasti nautittavaa energiaa. Taukopaikoille pysähtyessä saattaa tulla vilu, joten lämmintä taukotakkia ei kannata pakata rinkan pohjalle. Kevyet ja vedenpitävät kengät esimerkiksi Crocsit ovat näppärät vaihtokengät taukopaikoille ja märille kulkureiteille tai jokien ylityksiin.

Käytän retkillä ja vaelluksillani kuivaretkiruokia, jotka ovat mahdollisimman terveellisiä eivätkä sisällä lisäaineita. Pakkailen eväät suljettaviin pusseihin, joista annostelen ateriat. Kaurapuuro, kahvi, maitojauhe, kuivatut kananmuna ja jauheliha säilyvät siisteinä Minigripeissä rinkkaan pakattuina. Lisäksi syön valmiita retkieväsannoksia, jotka ovat kevyitä kantaa ja valmistuvat vettä lisäämällä.  Suosittelen tutustumaan ruoan kuivausmenetelmiin, joilla säästää myös rahaa”, ohjeistaa Katja.

Honeysty on kooltaan pieni ja se on kätevä avata taittamalla, vaikka kävelyn lomassa. Honeystyn pakkaus on ympäristöystävällinen, koska siitä ei repeydy lipareita tai irtoroskaa luontoon. Myös Katjan periaate on, että retkeily suoritetaan aina luontoa kunnioittaen, eikä vaeltajan jalanjälkiä lukuun ottamatta luontoon jää mitään.

Honeystyn energiageelit olivat minulla mukana vaelluksella. Hunajaiset energiageelit olivat kivoja ja helppoja välipaloja! Tunturin huiputuksessa niiden antama boosti oli tarpeen, mutta erityisen maukkailta ne maistuivat aterioilla. Lisäsin Honeystyä retkilettujen päälle sekä aamupuuron joukkoon. Joskus sekoitin geelin teen joukkoon tai pelkkään lämpimään veteen, molemmat toimivat oikein herkullisesti!

 

KATJAN SUOSIKKIRESEPTI

”Suosikkiruokani retkillä on pinaattituorepasta tomaatilla ja fetajuustolla. Keitän tuorepastat ja tomaatit. Lisää kuuman pastan sekaan pestokastiketta ja fetaa, sekä vielä vähän tuoretta tomaattia. Pidemmillä vaelluksilla retkilätyt maistuvat aivan taivaallisilta. Lettuseoksen pakkaan senkin omaan pussiin ja lisään siihen veden. Sitten vaan ääntä kohden!”

nokipannu ja energiageeli taukopaikalla

Tuorepastan jälkiruoaksi voi nauttia, vaikka lämpimään veteen sekoitetun sitruunaisen Honeystyn.