Skip to main content
Käyttäjätarinat

Kouluratsastaja ja valmentaja Ville Vaurio debytoi vihdoin kenttäratsastuksessa hunajaenergialla

Olympiapaikasta taistellut ja EM-tasolla asti kouluratsastuksessa kilpaillut Ville Vaurio nähdään heinäkuussa täysin uudenlaisessa ympäristössä. Leikkimielisestä vitsistä liikkeelle lähteneen haasteen toteutumista on sosiaalisessa mediassa odoteltu jo pari vuotta ja nyt siitä tulee vihdoin totta Iisalmessa 12.-13.7.2024 kilpailtavassa kenttäratsastustapahtumassa. Villen kenttäratsastuksen debyyttiä on tukemassa Suomen suurin kotimaisen hunajan pakkaaja, Hunajayhtymä Loimaalta.

Suomalaisessa kilparatsastuksessa tapahtuu harvemmin lajivaihtoja, varsinkaan hillityn ja tasaisen kouluratsastusareenan puolelta vauhtia ja rohkeutta vaativalle maastoesteradalle. Ville Vaurio on uudenlaisen jännityksen edessä, kun hän vaihtaa ensi kuussa maajoukkueen frakin ja edustusvaatteet turvaliiviin ja vesiesteen kestäviin varusteisiin.

”Olen yrittänyt jo pidempään monipuolistaa harjoitteluani pienillä esteillä ja virkistää hevosiani maastossa. Olen kuitenkin molemmissa hyvin kokematon ja somessa esitetty kenttäratsastukseen tähtäävä harjoitteluni oli tarkoitettu enemmän lajin haasteellisuutta kunnioittavaksi huumoriksi. Oppilaani, yhteistyökumppanini ja seuraajani pistivät minut kuitenkin selkä seinää vasten ja painostivat lunastamaan puheeni. Olympiapaikan kariutuessa päätin poistua mukavuusalueeltani ja löytää treenaamiseen erilaista kipinää”, taustoittaa Vaurio.

Ville ja ”Kenttis” suhtautuvat uusiin tehtäviinsä kunnianhimoisesti, mutta sopivan rennosti. Voitontahtoa riittää tähänkin lajiin, vaikka Ville tunnustaakin olevansa täysin keltanokkana harjoittelemassa.

 

Villen suorituskumppanina tulevassa lajitestissä on Merry Francis, tutummin ”Kenttis”, joka on nimensä mukaan nuorena kokeillut maastoesteitä toisen ratsastajan kanssa.

”Omaan ratsastusfilosofiaani kuuluu monipuolinen harjoittelu ja hevosten hyvä elämä tiukankin harjoittelun taustalla. Pelloilla ja maastossa laukkailu on tehnyt eniten hyvää ehkä minulle itselleni, sillä se on rentouttanut omaa joskus hieman kriittistäkin ratsastajapipoani merkittävästi”, naurahtaa Ville, joka tunnetaan itsensä ankarimpana tuomarina.

Ville suhtautuu kenttäratsastuksen ensistarttiin tosimielellä. Suoritusta tukemaan on etsitty uusia yhteistyökumppaneita muun muassa ravinnon ja fysiikan saralta. Vaikka tämän tason kilpailusuoritus ei sinällään ole ammattiratsastajalle äärimmäinen fyysinen suoritus, adrenaliini ja tapahtuman ainutlaatuisuus asettaa valmistautumiselle uusia vaatimuksia.

”Yritän perehtyä kilpailun kulkuun mahdollisimman hyvin etukäteen ja huolehtia esimerkiksi kaikista varusteista, joita en normaalitilanteessa ole tottunut pakkaamaan mukaan. Omaa fysiikkaani olen yrittänyt turvata esimerkiksi luonnonmukaisilla energiageeleillä ja keskittyä parempiin valintoihin ruokapöydässä korvaamalla sokeria hunajalla. Hevosen ei onneksi tarvitse stressata tätä etukäteen, mutta itse olen päättänyt ottaa tästä kaiken opin irti, kuin oikea kenttäratsastaja”, kunnianhimoinen kilpaurheilija kertoo.

Sosiaalisen median ja Villen kannustusjoukon toiveisiin vastataan myös sisällön osalta. Ratsastajan tarkoituksena on dokumentoida kilpailuun valmistautumista sekä itse suoritusta monesta näkökulmasta. Villen taivalta seuraavien tukijoukkojen kannattaa pysyä kanavilla (Villen Instagram) tiiviisti tulevina viikkoina, koska ainutlaatuisesta lajidebyytistä on luvassa paljon sisältöä.

 

Kenttäratsastus kysyy sekä ratsastajalta että hevoselta kestävyyttä ja energiaa. Ville on perehtynyt uudenlaisiin kisapäivän eväisiin kuten energiavarastoja tasaavaan kotimaiseen Honeysty-boosteriin.

 

Kuvat Veronica Viljamaa