Skip to main content
Käyttäjätarinat

Minna Syvälä testasi Honeystyä juoksuvalmennettavillaan

Honeystyn hunajaista energiageeliä itsekin käyttävä kestävyysjuoksija Minna Syvälä toimii myös juoksijoiden valmentajana. Minnan ydinosaaminen kohdistuu nimenomaan kestävyysjuoksuun ja juoksun oheisharjoitteluun. Lisäksi Minnalla on asiakkaita life coachingin puolella erilaisissa arjen- ja stressinhallinnan valmennuksissa.

Minna Syvälä tekee valmennustyötä terveys- ja kuntoliikkujien sekä kilpakuntoilijoiden kanssa. Hän kilpailee itse juoksussa kansallisella tasolla, tällä hetkellä focus on suunnattu polkujuoksuun. Tässä artikkelissa Minna kertoo parhaat vinkkinsä energiatankkaukseen ja kokoaa yhteen Honeystyn testien tulokset.

Minna testautti Honeystyn geelejä 30-50-vuotiailla valmennettavillaan sekä harjoitusolosuhteissa että kilpailuissa.  Testaajat olivat kaikki juoksijoita, kunto- tai kilpakuntojuoksijoita, joiden päämatkat vaihtelivat 10 kilometristä ultramatkoihin.

 

Energian tarve kestävyysjuoksussa

Kestävyysjuoksussa riittävä energian riittävyys sekä ennen suoritusta, että suorituksen aikana ja sen jälkeen ovat tärkeässä roolissa suorituksen onnistumisen kannalta. Kaikkein tärkein energian lähde on kestävyyssuorituksessa hiilihydraatti.

Hiilihydraattitankkauksesta on hyötyä yli 90minuuttia kestävissä suorituksissa. Jos ruokavalio on muutoin hyvin vähähiilihydraattinen tai suorituksen aikana ei pystytä nauttimaan energiaa, tankkauksesta on hyötyä todennäköisesti jo lyhyemmillä matkoilla.

Hiilihydraattitankkauksella pyritään täyttämään maksan ja lihaksien glykogeenivarastot ja tankkauksen onnistuttua varastot voivat olla jopa 2-3 kertaa suuremmat. Kun tankkaus onnistuu, suorituskyky pysyy pidempään.

Esimerkiksi maratonille valmistautuessa tankkausvaihe kestää noin 2-3 vuorokautta, jolloin hiilihydraatteja nautitaan noin 8-10g per painokilo vuorokaudessa ja lyhyessä kahden päivän tankkauksessa jopa 10-12g per painokilo vuorokaudessa. Tankkaus lopetetaan noin vuorokausi ennen suoritusta ja viimeinen vuorokausi syödään mahdollisimman tavanomaisesti.

 

Minna Syvälä ja Honeysty

Talvisin Minnan tapaa usein hiihtoladulta. Minna on testannut Honeystyn geeliä myös talvisissa olosuhteissa.

Suorituksen aikainen energian saanti

Kun suorituksen pituus on 2-3 tuntia suositellaan nautittavaksi 60 grammaa hiilihydraattia tunnissa ja kun suorituksen pituus nousee yli tämän suositeltava määrä on 90 grammaa tunnissa. 1-2 tunnin kisasuorituksissa riittää noin 30 grammaa tunnissa.

Suositeltavaa on, että energiaa nautitaan useista eri hiilihydraattilähteistä kuten glukoosin ja malton yhdistelmä, jolla tehostetaan imeytymistä. Käytännössä tämä tarkoittaa hiilihydraattiannoksen ottamista noin 20 minuutin välein.

 

Honesty-geelit osana onnistunutta tankkausta ja suoritusta

Vatsaystävälliset ja miellyttävän makuiset Honesty energiageelit toimivat osana tankkausta tuomaan lisäenergiaa. Hunajageeli sopii lisänä esimerkiksi puuron ja jogurtin sekaan. Geeli toimii myös ennen suoritusta sekä osana suorituksen aikaista energian saantia.

Testasin tuotteen sopivuutta kymmenelle kunto- ja kilpakuntoilijalle, joiden tavoite matkat vaihtelivat 10 kilometristä aina yli maratonin mittaisiin ultramatkoihin saakka. Tuote sai kehuja erityisesti mausta sekä sen vatsaystävällisyydestä. Myös tuotteen kotimaisuus mainittiin arvostettava asiana.

Kehityskohteena testiryhmässä mainittiin pakkauksen käytettävyys vauhdikkaan juoksun aikana sekä geelin jähmeä rakenne. Myös pakkauksen hiilihydraattipitoisuus (10,8 g) jää joitakin verrokkituotteita (20g) alhaisemmaksi.

Katso vinkkimme kehityskohteisiin:

 

  • Avaa pakkaus keskeltä kahtia. Pakkaus aukeaa myös yhdellä kädellä. Pakkauksesta ei jää irtoroskaa luontoon.
  • Geeli on tehty hunajasta ja käyttäytyy sen tavoin. Jos geeli on viileissä olosuhteissa jähmeää, lämmitä se takaisin juoksevaksi. https://honeysty.fi/kayttovinkkeja
  • Jos hiilihydraattitarpeesi on todella korkea, voit nauttia tuotteen sellaisenaan, mutta myös sekoittaa lisäksiHoneystyn geeliä veteen tai ruokaan. Lue Ellin vinkit ultratraililtä!
  • Katso videolta pakkauksen käyttö